fbpx
1Care este cea mai potrivita varsta pentru ca un copil sa inceapa studiul sorobanului si aritmeticii mentale?
Varsta optima este intre 5 si 14 ani. Recomandat este sa se inceapa cat mai repede, dar nu mai devreme de varsta de 5 ani. In aceasta perioada, creierul se dezvolta in mod intens. El are o asa-numita plasticitate (capacitatea de auto-corectare), care ajuta la cresterea celulelor si formarea de conexiuni neuronale.
2Ce este Soroban si aritmetica mentala japoneza?
Sorobanul este un instrument de calcul, o numaratoare japoneza, pe care se pot aplica formule de calcul total diferite de calculul matematic pe care il invatam la scoala. Aritmetica mentala japoneza este un antrenament al mintii, care utilizeaza sorobanul si care are efecte extraordinare asupra dezvoltarii creierului copiilor, prin stimularea ambelor emisfere cerebrale ale copiilor.
3In cat timp reuseste un copil sa efectueze calcule mentale cu viteza calculatorului?
Performantele copiilor sunt dependente de nivelul lor de dezvoltare intelectual si de felul in care abordeaza invatarea metodei. Este important sa exerseze zilnic 15-20 de min, sa efectueze temele la timp si sa nu lipseasca de la cursuri.
4Aritmetica mentala japoneza nu este grea si obositoare pentru copii?
Orele de matematica japoneza se deruleaza intr-un climat relaxat, cu putini copii in clasa, cu numeroase pauze de joaca si momente de miscare. 15 min de antrenament pe zi, sunt suficiente pentru a vedea rezultate intr-un timp relativ scurt.
5Daca un copil nu are inclinatii spre matematica, poate invata metoda?
Orice copil poate invata metoda, indiferent de inclinatiile lui naturale. Calculul japonez face apel la imaginatie si creativitate. Adica, desi rezultatele sunt numerice, metoda nu presupune calcule matematice, cum invatam la scoala, ci intelegerea unor formule si proiectarea mentale a unor structuri si imagini.
6Un copil mai mic de 5 ani poate participa la cursuri?
In cazuri exceptionale am primit si copii mai mici de 5 ani, dar care stiau sa recunoasca numerele si sa le scrie.
7Pot sa invete si adultii aceasta metoda?
In centrul Nomin Jyuku, se preda metoda doar copiilor cu varsta intre 5 si 14 ani.
8Un copil cu rezultate foarte bune la matematica mai are de castigat din invatarea acestei metode?
Da, are de castigat. Viteza de calcul este ceea ce se vede, dar beneficiile sunt la nivelul dezvoltarii creierului. Un copil care stie metoda are imaginatia mai bogata si un creier cu ambele emisfere cerebrale dezvoltate. Matematica clasica dezvolta preponderent emisfera stanga. Metoda japoneza o dezvolta si pe cea dreapta.
9Copiii care calculeaza cu viteza uimitoare numere mari, sunt copii supradotati? Sunt genii?
Primim de foarte multe ori aceasta intrebare. Intr-adevar, cand vezi copii care efectueaza calcule cu cifre mari intr-un timp scurt, este firesc sa iti pui aceasta intrebare. Putem sa afirmam ca NU trebuie sa aveti un copil supradotat sau geniu pentru a ajunge la astfel de rezultate uimitoare. Orice copil poate sa invete aceasta tehnica. Totusi, fiecare copil are ritmul propriu de a invata, si in consecinta va avea nevoie de mai mult sau mai putin timp. Este foarte important pentru succesul invatarii, ca in afara orelor de curs, copilul sa exerseze zilnic 15-20 de min, sa efectueze temele la timp si sa nu lipseasca de la cursuri.
10Cum dezvolta metoda de soroban si aritmetica mentala japoneza ambele emisfere ale copiilor?
Atunci cand copiii efectueaza calcule pe soroban, ei isi dezvolta emisfera cerebrala stanga, responsabila pentru vorbit, citit, scris, dar si pentru studiul matematicii, al stiintei etc. Efectuand calcule mentale, imaginandu-si sorobanul, copiii isi dezvolta si emisfera cerebrala dreapta. Aspectele care tin de aceasta emisfera sunt caracterizate prin abordari holiste, abstracte, creative si imaginative. Emisfera dreapta este centrul emotiilor, al vizualizarii spatiale si al creativitatii.
11Nu ii incurca aceasta metoda pe copii la scoala?
Nu ii incurca, ci ii ajuta. Sunt multi copii care nu reusesc sa calculeze repede dupa metoda clasica, iar dupa ce invata metoda japoneza, le vine foarte usor si incep sa aiba incredere si dorinta de a invata mai mult. Trainerii Centrului Nomin Jyuku le explica copiilor care este diferenta intre cele doua metode, cea clasica si cea japoneza.
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.