De ce este bine să învețe copiii metoda de calcul japonez?

Când avem calculatoare atât de performante, este firesc să ne întrebăm ce rost are ca ai noștri copii să învețe o metodă de calcul mental, folosită în urmă cu mai bine de 500 de ani ….

Japonezii au alocat multă atenție metodei de calcul cu soroban și au făcut numeroase cercetări, pe baza cărora au stabilit că efectele pe care metoda le are asupra dezvoltării și menținerii creierului sănătos la vârste înaintate, sunt argumente puternice pentru a păstra predarea acesteia în școlile japoneze.

Ceea ce s-a dovedit științific, este faptul că metoda stimulează dezvoltarea emisferei cerebrale drepte, responsabile cu imaginația, creativitatea, intuiția. Cum cele mai multe materii de studiu pun accent pe logică, memorare, reproducere (care folosesc preponderant emisfera cerebrală stângă), metoda de calcul japonez stimulează creierul în ansamblu, ajutând copiii să aibă mai multe reușite. Acesta este și principalul motiv pentru care metoda s-a răspândit în Europa de Vest în ultimii ani.

Dincolo de ceea ce au demonstrat studiile japoneze, noi la Centrul Nomin Jyuku din România, unde predăm metoda originală japoneză de 4 ani, am observat că elevii noștri:

· Și-au îmbunătățit semnificativ și într-un timp foarte scurt atenția si concentrarea care sunt grav afectate de tehnologia utilizată în exces (telefoane, tabelete, televizoare, calculatoare).

· Au rezultate mai bune la scoala și sunt mai responsabili în ceea ce privește temele pentru acasă.

· Au o viteză crescută la citit.

· Daca înainte de a veni la cursurile noastre multor copii nu le plăcea sau chiar urau matematica, după ce au venit la noi, au început s-o îndrăgească. Acest lucru se întâmplă pentru că metoda japoneză este mai simplă și copiii înteleg altfel calculele și încep să iubească matematica pentru că au succes.

· Au mai multă răbdare în tot ceea ce fac.

· Au încredere în forțele proprii pentru că pot face cu mare ușurință ceva ce este dificil pentru alții (calcul mental cu viteză mare, multitasking, recitarea unei poezii în timp ce efectuează calcule matematice fără pix sau hârtie).