Cum să ne jucăm cu copiii în zilele în care stăm în casă ?

Jocurile sunt o resursă extraordinară de învătare și de relationare cu cei dragi

În această perioadă în care stăm acasă, de multe ori cei mici vor să ne jucăm împreună. Pentru a le stimula creativitatea, este bine să țineți cont de câteva recomandări.
Lăsați-i pe copii să aleagă jocul. Mulți părinți și bunici vin ei cu propuneri către copii: ”Ai vrea să desenăm?” ”Nu vrei să ne jucăm cărți?” etc. Experții susțin că este bine să lăsăm copiilor conducerea, atunci când este vorba despre jocuri.
Nu faceți voi lucruri în locul copilului. Este foarte tentant când cel mic se chinuie să monteze ceva sau să țină în mână niște cărți de joc care tot cad pe jos, să venim cu soluții sau să facem noi mai bine în locul lui. Rezistați tentației! Jocurile sunt o ocazie minunată de învățare. Lăsați copilul să caute soluții, alternative. Este ocazia optima în care poate învăța despre perseverență, despre a găsi soluții ca să ducă lucrurile la bun sfârșit.
Este și calea către întărirea încrederii în forțele proprii.

Folosiți greșelile pentru învățare. Nu săriți de fiecare data când greșește. Multe produse de care ne bucurăm astăsi, au fost urmarea unor erori. Învățați-i să se raporteze sănătos la greșeală, pentru că fiecare greșeală este o ocazie de învățare și de dezvoltare.
Dacă aveți copii care vor să se joace și singuri, lăsați-i să se joace. Nu interveniți să vă implicați în jocul lui și nici nu instistați să se joace cu ceilalți frați. Copiii au nevoie și de momente în care să se joace singuri.

Pentru a le stimula creativitatea, lăsați la îndemâna copiilor materiale creative: creioane colorate, plastilină etc.
Nu uitați să apreciați de fiecare dată ceea ce copilul a făcut bine. Poate a fost mai răbdător, mai perseverent, a dus la bun sfârșit ceva, a strâns jucăriile la final, și-a respectat rândul, și-a stăpânit emoțiile, a continuat să joace și după ce a pierdut, a acceptat cu demnitate înfrângerea sau s-a bucurat elegant de victorie. Fiecare lucru pozitiv este bine să fie văzut și apreciat, pentru a întări o atitudine sau un comortament pozitiv.

Spor la joacă !