Cum calculăm cu Soroban.

Abacul Japonez care îi dă copilului super putere de calcul mintal

Sorobanul este un abac dezvoltat in Japonia, derivat din suanpan, un alt abac importat din China in Japonia prin Coreea in secolul al XV-lea d.Hr. Cu ajutorul lui se pot efectua operatii matematice precum adunare, scadere, inmultire, impartire, sau chiar calcule mai complicate.

Sorobanul, cunoscut in Europa drept ”abacul japonez” este considerat a fi primul calculator din Japonia, care a jucat un rol semnificativ in dezvoltarea culturala si educationala a tarii.

Chiar si in zilele noastre, desi Japonia este una dintre cele mai avansate tari in industria calculatoarelor, mii de copii invata in continuare tehnica de calcul Soroban, pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra dezvoltarii creierului.

Un copil care invata metoda Soroban va intelege simplu si concret cum se formeaza numerele compuse, isi va dezvolta gandirea analitica, precum si calitati benefice ca rabdarea, concentrarea si perseverenta.

Metoda are pasi clari de parcurs si copilul obtine usor rezultate, ceea ce face ca simpatia pentru matematica sa creasca odata cu increderea in fortele proprii. In plus, la cursurile de Soroban, copiii progreseaza in ritmul propriu.

Contrar aparentelor, scopul utilizarii soroban-ului este de a invata o metoda de efectuare a calculelor mentale, fara a avea un soroban la indemana.
Sorobanul are pe randul de sus o bila cu valoarea de 5 (cinci), pe randul de jos 4 bile cu valoarea 1 (unu). Cele mai multe variante de soroban au cel putin 15 coloane, dar exista si modele cu 21, 23, 27 sau 31 de coloane.

Pe acest abac miraculos se pot efectua operatii matematice precum adunare, scadere, inmultire, impartire, sau chiar ridicare la putere, extragere radacina patrata si cubica, aflarea celui mai mare divizor comun a doua numere.

In prima etapa, copiii invata cum sa manevreze cu viteza crescuta Sorobanul. Ulterior, pot face ANZAN (calcul mental japonez). Copiii proiecteaza mental Sorobanul si ”muta” bilutele Sorobanului folosind imaginatia. Ajung astfel sa efectueze calcule sofisticate, cu numere mari, cu o viteza mai mare decat a unui calculator. De aceea, aceasta tehnica este recunoscuta ca avand un impact extraordinar asupra dezvoltarii emisferei cerebrale drepte a creierului (cea responsabila cu imaginatia, creativitatea, intuitia etc).

Tehnica ANZAN poate fi invatata doar pana la varsta de 14 ani si cu cat se incepe mai devreme, cu atat este mai bine.
In ultimii ani, metoda japoneza de aritmetica mentala a patruns in Europa si a fost imbratisata cu succes, pentru ca stimuleaza intelectul copiilor intr-o maniera in care invatamântul traditional bazat pe memorare si reproducere, nu o face.

În materialele noastre filmate, vedeti dovada clara a faptului ca un copil care studiaza Soroban si aritmetica mentala japoneza poate sa isi foloseasca ambele emisfere cerebrale. Puteti vedea cum un baiat de 8 ani reproduce un cantecel, in timp ce aduna 25 de numere in 14 secunde. Cati dintre noi putem face acest lucru? Cu siguranta daca efectuam adunarea asa cum am invatat la scoala, acest lucru este imposibil.

Desi aritmetica mentala s-a dezvoltat in multe tari, metoda japoneza este cea mai veche si cea mai eficienta.

Copilul tau poate invata tehnica de calcul Soroban la Centrul de Aritmetica Mentala Japoneza Nomin Jyuku, primul centru de soroban si aritmetica mentala japoneza din Romania, reprezentatul oficial al Scolii Japoneze Houmei Jyuku, cu o vechime de 70 ani in Japonia, membru de onoare al Federatiei Nationale Japoneze de Soroban.

Articol adaptat din gokid.ro